Een baan in het personenvervoer: zo ziet het eruit

26 augustus 2021

Of je nou werkt als buschauffeur in het openbaar vervoer of in een touringcar schoolkinderen vervoert, werken in het personenvervoer is heel veelzijdig en de mensen zijn heel divers. Dat is dan ook wat het werk zo leuk maakt. Je maakt veel dingen mee en komt op mooie plekken. Het is een baan die snel over het hoofd wordt gezien, maar hoe ziet een baan in het personenvervoer er nou eigenlijk uit? Je leest het hieronder!

Wat is personenvervoer?

Het is iets wat continu om je heen gebeurt: personen die zichzelf of iemand anders vervoeren. Dat is eigenlijk al wat personenvervoer inhoudt. Maar wanneer je werkt in het personenvervoer zal dat waarschijnlijk zijn als chauffeur:

 • Openbaar vervoer
 • Besloten busvervoer
 • Taxivervoer

Wanneer je werkt in het personenvervoer is het hoofddoel natuurlijk om mensen van de ene naar de andere plek te vervoeren. Deze werkzaamheden kun je dus uitvoeren in verschillende voertuigen. Het grote verschil is eigenlijk wát voor soort personen jij vervoert. Dit kan namelijk vrij divers zijn. Van kinderen en vakantiegangers tot studenten en mensen die naar hun werk moeten: het is allemaal mogelijk.

Welke soorten personenvervoer zijn er?

Met personenvervoer kun je veel kanten op. Zo kun je als buschauffeur in het openbaar vervoer werken en dus passagiers van A naar B vervoeren. Weer iets heel anders is het rijden in een touringcar, waarbij je bijvoorbeeld een klas vol kinderen naar een bestemming van een schoolreisje vervoert. Ook kan het voorkomen dat je treinstremmingen gaat rijden. Kortom: de werkzaamheden binnen het personenvervoer kunnen flink variëren.

Wat zijn de voor- en nadelen van werken in het personenvervoer?

Tuurlijk, net als in elk ander beroep, kent ook dit werken in het personenvervoer zijn voor- en nadelen. De nadelen zijn eigenlijk heel klein, maar toch wel het opnoemen waard:

 • Als jij onverwachts ziek wordt, beïnvloedt dat heel veel mensen.
 • Hetzelfde geldt wanneer jij te laat op je werk verschijnt.
 • Je kan het een nadeel vinden dat je vaak dezelfde route rijdt.
 • Je bent vrij afhankelijk van jouw vervoersmiddel.

Dan nu op naar de voordelen!

 • Je kan mensen hun dag maken.
 • Veel verschillende gezichten en verhalen.
 • Het is geen fysiek intensief werk.
 • Je kan gemakkelijk met jouw collega’s communiceren via digitale kanalen.
 • Jij leert het verkeer door en door kennen en maakt veel dingen mee.
 • Veel van deze voertuigen rijden al op “schone” energie.
 • Je weet waar je aan toe bent: hoe laat je werkdag begint en eindigt.

Wat ga je verdienen met deze baan?

Net zoals in elk beroep en vakgebied wil je vast weten wat je minimaal moet en kan verdienen. Nu is dat bedrag vaak gebaseerd op ervaring en op de opleiding die jij hebt gevolgd. Voor dit beroep zal het salaris liggen tussen de €1.259,95 en €2.832,53 per maand. Misschien voor sommigen een tegenvaller en voor anderen juist weer een meevaller. Maar plezier hebben in wat je doet is in ons opzicht het allerbelangrijkste, en dát heb jij vast en zeker in dit mooie vak.

Benieuwd naar onze vacatures in het personenvervoer? Kijk snel hier!


Gerelateerde berichten

4x goede redenen om buschauffeur te worden!

4x goede redenen om buschauffeur te worden!

In het openbaar vervoer, voor evenementen, treinstremmingen of voor meerdaagse ritten: we hebben buschauffeurs hard nodig. Zij zorgen ervoor dat jij snel en veilig van A naar B kunt reizen: of je nu naar je school, werk of belangrijke afspraak moet. Zonder...

Lees meer
Word buschauffeur bij Keolis!

Word buschauffeur bij Keolis!

Duizenden mensen stappen dagelijks op de bus. Of ze nu naar werk, school of een belangrijke afspraak reizen, ze zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Buschauffeurs in het openbaar vervoer hebben dan ook een verantwoordelijke taak, want zij dienen ervoor te zorgen...

Lees meer
Sollicitatiegesprek? Tips om jouw droombaan binnen te slepen!

Sollicitatiegesprek? Tips om jouw droombaan binnen te slepen!

Binnenkort is het zover… jij bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen bij het bedrijf waar jij heel graag voor wilt werken. Maar hoe bereid je jezelf hierop voor en wat is het wat je wél en juist niet moet doen en zeggen tijdens zo’n gesprek? Wij geven jou...

Lees meer