Hypotheek voor uitzendkrachten via de NBBU Arbeidsmarktscan

Om flexwerkers meer uitzicht te geven op het verkrijgen van een hypotheek, heeft de NBBU een proef opgezet met de Arbeidsmarktscan. Op basis van deze Arbeidsmarktscan wordt gekeken naar de toekomstmogelijkheden van de uitzendkracht op de arbeidsmarkt. Ook uitzendkrachten die werken via Workbus Uitzendbureau hebben de mogelijkheid tot het doen van deze scan. Om in aanmerking te komen voor een hypotheekaanvraag, gelden de volgende voorwaarden:
  1. Het arbeidsverleden van de flexwerker geeft binnen de huidige normen voor hypotheekverstrekking geen ruimte
  2. De flexwerker heeft minimaal 12 maanden werkervaring
  3. De flexwerker heeft een goede score op de Arbeidsmarktscan (meer dan 70 punten)

Het werkt als volgt:

  1. Wanneer een uitzendkracht voldoet aan eerste 2 voorwaarden en zich bij Workbus aanmeldt voor deze Arbeidsmarktscan, ontvangt hij/zij van Workbus een voucher waarmee hij/zij de vragenlijst op www.arbeidsmarktkansen.nl kan invullen. De vragenlijst heeft betrekking op persoonsgegevens, opleidingsniveau en huidige werksituatie.
  2. Bij een positieve uitslag van > 70 punten kan de uitzendkracht zich op de huizenmarkt oriënteren. De flexwerker kan een hypotheekofferte bij één van de bij het project aangesloten hypotheekadviseurs (Huis & Hypotheek, De Hypotheekshop, Hypokeur, De Hypotheker en hypotheekvisie) aanvragen.
  3. Bij de hypotheekadviseur dient de Arbeidsmarktscan alsnog ingevuld te worden. Deze scan bevat naast de bassiscore ook een berekening van de verdiencapaciteit.
  4. Vervolgens dienen de hypotheekadviseur de hypotheek aan te vragen bij Florius of Obvion. Het is niet mogelijk om een Nationale Hypotheek Garantie te krijgen.

Aan de aanvragen voor de arbeidsmarktscan zijn kosten verbonden. Voor de eerste aanvraag bij Workbus is het bedrag van € 20,- voor rekening van Workbus. De tweede arbeidsmarktscan bij de hypotheekadviseur kost de uitzendkracht € 60,-. Naast bovenstaande voorwaarden is het natuurlijk noodzakelijk om ook aan de normale voorwaarden voor een hypotheek (bedrag versus inkomen, bedrag versus aankoopprijs, taxatiewaarde, andere kredieten, schulden, BKR, etc.) te voldoen. Uitzendkrachten die werkzaam zijn voor Workbus Uitzendbureau kunnen contact opnemen met hun contactpersoon op de vestiging.

Publicatiedatum: 4 oktober 2017