Cover

Een dag uit het leven van een buschauffeur

Arend is touringcarchauffeur. Hij is 30 jaar geleden begonnen als lijndienstchauffeur in het Openbaar Vervoer. Vandaaruit is hij doorgegroeid naar de meerdaagse internationale reizen met de touringcar. De laatste 25 jaar rijdt hij vooral evenementen, treinstremmingen, dagtochten in Nederland en meerdaagse reizen naar het buitenland. Ook doet hij scholieren- en ouderenvervoer.

Hij vindt het nog altijd geweldig werk. De vrijheid, de mensen en... je komt nog eens ergens. Hij heeft heel Europa al gezien en is in ontelbaar veel steden geweest. Maar ook de ritten in Nederland zijn prachtig.

Vandaag rijdt hij een gezelschap van 60 personen, die een bedrijfsuitje hebben in Zuid-Holland en Zeeland. Om 06.00 uur gaat zijn wekker, want hij moet om 07.30 uur op de stalling in Amersfoort zijn om de touringcar op te halen. Vanuit Amersfoort gaat hij naar Zwolle, waar hij om 09.00 uur zijn passagiers ophaalt. Het is een bedrijfsuitje, dus een gevarieerd gezelschap in de bus. Daarnaast zitten er twee mensen in een rolstoel, waardoor Arend de mensen de bus in begeleidt met een rolstoellift.

Gastheerschap

Arend is een echte gastheer. Hij verwelkomt zijn gasten, vertelt wie hij is en dat hij de hele dag hun reisleider is. Want Arend krijgt de hele dag vragen, over van alles en nog wat. Geweldig vindt ie dat. Arend weet veel over de bezienswaardigheden waar ze voorbij rijden - en hij vertelt graag - dus hij vertelt er desgewenst ook over.

Even voor 12.30 uur stappen de mensen uit voor een lunch. Arend eet ook een hapje mee, maar heeft ook de tijd om zijn bus even na te lopen en zijn planning voor de rest van de dag door te nemen:

  • 13.30 uur vertrek uit Rotterdam naar Zeeland
  • 13.30 uur op locatie
  • 15.30 uur vertrek naar Zwolle
  • 18.00 uur aankomst in Zwolle
  • 19.00 uur stalling Amersfoort
  • 19.45 uur thuis

Al met al een zeer gevarieerde werkdag. Morgen rijdt hij ook weer. Een treinstremming, want de trein tussen Arnhem en Nijmegen rijdt niet en er worden dus bussen ingezet. Een korte dienst, hij valt in voor een collega die ziek is...

Meer weten?
Inger Neering Opleidingscoördinator Vestiging: Work Academie
Solliciteer direct naar jouw gratis chauffeursopleiding!