Vereisten om buschauffeur te kunnen worden

Er zijn zogenoemde 'harde eisen' om een volgende stap te zetten in het sollicitatieproces en er zijn zogenaamde 'soft skills' die belangrijk zijn en waar we naar vragen tijdens de gesprekken.

De 'harde' eisen.

  • Je bent in het bezit van het B-rijbewijs en je hebt een betrouwbare auto of motor. Als je geen B-rijbewijs hebt, moeten we je helaas al afwijzen nog voordat we het gesprek aangaan. Als chauffeur moet je vaak naar een opstapplaats om je bus op te halen. Dit is tevens de reden dat je moet beschikken over een betrouwbaar gemotoriseerd vervoermiddel.
  • Je hebt minimaal MBO-niveau 2
  • Je mag niet in de schuldsanering zitten of een loonbeslag hebben. Kan je door een bepaalde of onverwachte reden de opleiding niet afronden, dan wordt er een terugbetalingsregeling getroffen.
  • En we vragen je om een VOG. Deze 'Verklaring Omtrent Gedrag' dien je aan te vragen bij jouw gemeente.

Kan je voldoen aan bovengenoemde eisen? Dan hopen we dat je ook de volgende 'zachte' eigenschappen hebt.

  • Je dient ‘flexibel’ ingesteld te zijn. Het kan zijn dat je de ene week om 04.00 uur start en weer om 15.00 uur thuis bent. Maar het kan ook voorkomen dat je de andere week nachtritten of in het weekend rijdt. Wees hier op voorbereid!
  • Je bent sociaal en communicatief vaardig. In veel chauffeursfuncties heb je veel contact met anderen, zoals met de afdeling planning van de opdrachtgever, met passagiers die in- en uitstappen en natuurlijk onze intercedenten.
  • Je hebt technisch inzicht en kennis en je bent stressbestendig. Het kan zijn dat je de hele dag (of langer) onderweg bent en je krijgt bijvoorbeeld pech. Red je jezelf dan?

Hopelijk ben je na het lezen van dit hoofdstuk nog nét zo enthousiast. We vertellen je graag meer over het opleidingstraject en de baangarantie!

Meer weten?
Inger Neering Opleidingscoördinator Vestiging: Work Academie
Solliciteer direct naar de gratis chauffeursopleiding