Sollicitatiegesprek? Tips om jouw droombaan binnen te slepen!

30 september 2021

Binnenkort is het zover… jij bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen bij het bedrijf waar jij heel graag voor wilt werken. Maar hoe bereid je jezelf hierop voor en wat is het wat je wél en juist niet moet doen en zeggen tijdens zo’n gesprek? Wij geven jou een paar handige tips, dus lees snel verder!

Wat moet je niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Allereerst is het misschien handig om te vermelden wat jij zoveel mogelijk moet zien te vermijden tijdens jouw sollicitatiegesprek. Hieronder sommen wij een paar van de meest voorkomende afknappers voor je op:

  1. Te laat komen; mocht dit toch het geval zijn, meld dan op zijn minst waarom je te laat bent en bied dan ook gelijk je excuses aan. Te laat komen bij een sollicitatiegesprek wekt namelijk geen goede eerste indruk!

  2. Slechte voorbereiding; het komt wat ongeïnteresseerd over wanneer jij weinig tot niks weet over het bedrijf dat jij wilt gaan versterken. Zorg er dus voor dat je jezelf goed inleest over de bedrijf en functie waarop je solliciteert!

  3. Nonchalant zijn; onderuitgezakt, kauwgom in je mond, je gesprekspartner met “je” aanspreken. Het komt allemaal niet erg goed over, al helemaal niet als eerste indruk.

  4. Iemand niet laten uitpraten of vragen onbeantwoord laten; ook dit is een fout die vaak en snel gemaakt wordt, want je bent enthousiast en zenuwachtig en dan kunnen sommigen deze fout sneller begaan. Maar laat te allen tijden je gesprekspartner uitpraten en beantwoord alle vragen netjes. Mocht je een vraag niet begrijpen, vraag dan om extra uitleg.

Dit zijn toch wel de meest voorkomende fouten die gemaakt worden tijdens een eerste sollicitatiegesprek. De werkgever begrijpt natuurlijk dat het spannend is, maar de fouten die hierboven beschreven zijn laten een niet al te beste eerste indruk achter. Probeer dit dus zo veel mogelijk te voorkomen!

Wat moet je wel doen bij een sollicitatiegesprek?

Maar dan: je bent natuurlijk benieuwd wat je dan juist wél moet doen en zeggen tijdens zo’n eerste sollicitatiegesprek. Met deze volgende tips sleep jij jouw droombaan binnen:

  1. Wees beleefd; spreek je gesprekspartner – tot anders wordt gevraagd – aan met “u”. Maar ook de mensen die je verder ontmoet tijdens bijvoorbeeld jouw rondleiding, zo laat jij in ieder geval geen slechte indruk achter.
  2. Lichaamstaal zegt veel; je hoeft echt niet te gaan zitten alsof je al het zelfvertrouwen in de wereld bezit, maar het is ook niet de bedoeling dat je er als een zoutzak bij zit. Het gaat er vooral om dat jij jezelf bent, maar dat je wel weet waar je het over hebt. Dus lees je in, ga er voorbereid naartoe. Wanneer je dat doet, straal jij dat ook uit. Geloof in je eigen krachten en probeer zelfvertrouwen uit te stralen. Blijf echter wel altijd jezelf en probeer niet anders over te komen dan je daadwerkelijk bent.
  3. Houd je emoties onder controle; het kan zijn dat er lastige vragen worden gesteld of dat jij aan het einde te horen krijgt dat je het nog niet metéén bent geworden. Zolang jij je emoties onder controle houdt, zien zij dat jij onder moeilijke situaties goed kan functioneren en dit kan ervoor zorgen dat jij het uiteindelijk toch wel wordt.

Kortom: beleefd zijn, een goede voorbereiding treffen, een goede lichaamshouding aannemen en je emoties zoveel mogelijk onder controle houden helpen jou al een heel eind op weg bij jouw sollicitatiegesprek. Probeer vooral altijd jezelf te blijven en wees overtuigd van je eigen kunnen.

Heb jij interesse in een toffe baan in het personenvervoer? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen je er graag bij om jouw droombaan te vinden. Kijk snel bij onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort wel op onze vestiging voor een leuk sollicitatiegesprek!

Gerelateerde berichten

CAO veranderingen voor uitzendkrachten (NBBU)

CAO veranderingen voor uitzendkrachten (NBBU)

Het is natuurlijk altijd fijn als er een paar CAO veranderingen plaatsvinden waar uitzendkrachten voordeel mee kunnen behalen. Dat is nu gebeurd, want vanaf januari 2022 gaat er voor uitzendkrachten het een en ander veranderen. Benieuwd naar deze CAO veranderingen...

Lees meer